Öarna själva

Tjust Skärgård som ligger i Västerviks kommun är rik på öar och här finns det mycket att upptäcka. Är man ute efter ett mycket skärgårdsliv med mjuka och härliga stränder så ska man åka hit. Här kan man paddla om man vill. Segla med sin båt eller bada vid klipporna. Naturen är slående vacker här så vill man bara få en fröjd för ögat så passar Tjust skärgård bra. Man kan njuta av mycket goda middagar vid någon av de fina och mysiga skärgårdskrogarna. Vill man stanna några nätter så kan man boka rum på några av de vandrarhem som finns. Det finns allt här. Lanthandlar finns där för dig så allt som du behöver i proviant har du inom räckhåll. Här finns mycket att göra. Några tips är att paddla kanot. De finns att hyra. Så även kajak. Upplev en utflykt som blir oförglömlig. Utforska skärgårdens öar och badklippor.

Stora Askö, Örö och Loftahammar

Stora Askö ligger i norra Tjust skärgård. Denna ö är 11 kvm stor och är Smålandskustens största ö till ytan sedd. Den är Kalmar läns nordligaste bebyggda skärgårdsö. Ön är bebyggd och den är uppdelad i tre stycken olika byar. Det är Askö by, Flatvarp och Ytterby. Det finns för närvarande 300 fastigheter på ön och 12-13 st jordbruksfastigheter. I dagens läge så finns det några aktiva lantbruk kvar med nötboskap. Här bor inte så många människor. Runt 40 personer är det men under sommaren så mångdubblas befolkningen. Runt sommartid så är dom inte mindre än cirka 1300 personer. På ön finns det sommarkiosk, byggföretag och en bilverkstad.

Öarna själva

Örö är en vacker ö som man kan göra dagsutflykter till om man vill. Den ligger söder om Västervik och här kan man åka till om man vill året runt. Man kan hyra rum här och gör man det så kan man passa på att hyra bastun.

Loftahammar är en tätort som ligger i Västerviks kommun och tillhör Kalmar län. Namnet har den fått från en mindre ort som heter Lofta och Hammar är ett fornsvenskt namn som ska vara Loftas stenar. Med det så beskriver man själva naturen runtomkring själva byn vid kusten.

Anlita skärgårdstrafiken till de olika turerna till flertalet öar

Det finns olika turer som man kan ta till de olika öarna som ligger här runtomkring skärgården. Man kan ta färjan till Hasselö och väl där kan man få en guidad rundtur med en fyrhjuling och vagn. Här får man berättat för sig om skärgårdens historia. Både i nutid och dåtid. Vill man kan man kombinera denna tur med både båtresa och skärgårdsbuffé på den fina restaurangen Sjökanten.

Idö ligger inte långt ifrån staden Västervik. Söker du en plats du kan varva ner på och njuta av vad naturen har att ge så är denna ö något för dig. Här kan man få ta del av både historia och kultur och när man blir hungrig så kan man njuta av maten samtidigt som man får en härligt vacker utsikt. Ön är inte så stor. Cirka km på längden och någon km på bredden. På ena sidan av ön så är den skogsklädd med vackra klippor med strandlinjen. På västra sidan så slingrar stengärdsgårdar sig över de öppna slätterna. Här finns skärgårdskrog inom räckhåll. Här kan du äta dig mätt medan du njuter av den vackra naturen som du omges av. Klipporna och lotsutkiken ligger nära till hands. Man får en upplevelse som an sent kommer glömma.