Sevärdheter i närheten av Tjust

I år är det hemester som gäller – att semestra hemma, och då är vackra Tjust värt ett besök! Tjust består av 20 socknar, varav de flesta ligger i Västerviks kommun, och är främst känt för sin vackra och unika skärgård med många sprickdalar. Men här finner man också skog och berg, och många olika spännande sevärdheter som passar både barn och vuxna – såväl utomhus som inomhus! Det finns även mycket kultur och historia att uppleva.

Söker du rofylld avkoppling är naturreservatet Kvädöfjärden ett givet besöksmål. Reservatet har ett unikt marint landskap med ett fantastiskt djur- och växtliv, inte minst när det gäller fisk och fågel. I reservatet får man inte fiska eller köra med motorbåt, och här kan man finna ostördhet och ta en paus från mänsklig påverkan på naturen. Ett annat sätt att finna avkoppling vid vattnet är att investera i ett spabad som man kan ha hemma på altanen.

Besöksmål

Både barn och vuxna kan uppskatta ett besök på Casimirsborgs Bronsålderscentrum, där man kan resa tillbaka i tiden för att uppleva de autentiska miljöerna. För barnen finns det äventyrsbana och djur att mata. Ett annat uppskattat utflyktsmål är Naturum Västervik med bland annat Vattenskolan, där man får utforska skärgårdens undervattensvärld. Man kan också följa med på en guidad tur, och ta del av de olika utställningar, filmvisningar och aktiviteter som anordnas. Allt med Östersjön och skärgården i fokus!

Historia

Vill man ta del av Tjusts historia rekommenderas en promenad runt Gamla Öster i Västervik. I kvarteren ovanför hamnen finns Båtsmansgränd med sina båtsmansstugor. De byggdes på 1740-talet som bostad åt just båtsmännen, och blev så småningom även bostäder åt medlemmar i borgarbrandkåren. Idag är de K-märkta och hyrs ut sommartid för övernattning. Vill man lära sig ännu mer om 1700-talet passar det bra att promenera vidare till Wimmerströmska gården, där man kan delta i en guidad tur.